Cv-ketels
Wij plaatsen, onderhouden en repareren cv-ketels in diverse soorten en maten. Maar hoe werkt zo’n cv-ketel nu eigenlijk? Dat lees je hieronder.
Hoe werkt een cv-ketel?
Een cv-ketel maakt meestal gebruik van aardgas als brandstof, hoewel er ook ketels zijn die werken op stookolie, biomassa of elektriciteit. Het proces begint met de toevoer van gas naar de ketel. Dit wordt geregeld door een gasklep die wordt geopend wanneer er warmte nodig is. Het gas wordt vervolgens naar de brander geleid.
In de brander wordt het gas vermengd met lucht. Deze mengverhouding wordt geregeld door een luchtklep. De brander ontsteekt het gas-luchtmengsel, wat resulteert in een vlam. Deze vlam verwarmt een warmtewisselaar in de ketel.
De warmtewisselaar bestaat uit buizen of platen die ontworpen zijn om een groot oppervlak te hebben. Het hete verbrandingsgas stroomt door de buizen of langs de platen, terwijl water of een andere vloeistof door een apart circuit stroomt. De warmte van het verbrandingsgas wordt overgedragen op het water, waardoor het water opwarmt.
Het verwarmde water wordt vervolgens naar de radiatoren in het huis gepompt via een systeem van leidingen. De radiatoren geven de warmte af aan de ruimte door middel van convectie en straling. Na het afgeven van warmte, keert het afgekoelde water terug naar de ketel via een retourleiding.
In de ketel wordt het afgekoelde water weer opgewarmd door de warmtewisselaar. Dit proces herhaalt zich continu, zodat er altijd warm water beschikbaar is voor verwarming. Een thermostaat in het huis meet de temperatuur en stuurt een signaal naar de ketel om aan te geven wanneer er meer warmte nodig is. Dit signaal zorgt ervoor dat de brander wordt ingeschakeld en meer gas wordt toegevoerd.
Naast het leveren van warmte voor verwarming, kan een cv-ketel ook warm water leveren voor kranen en douches. De ketel heeft een aparte warmtewisselaar voor dit doel, genaamd een tapwatersysteem. Het tapwatersysteem verwarmt het water op dezelfde manier als het verwarmingssysteem, maar het warme water wordt rechtstreeks naar de kranen geleid.
Moderne cv-ketels zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen, zoals een drukmeter en een temperatuurbegrenzer, om ervoor te zorgen dat de ketel efficiënt en veilig werkt. Jaarlijks onderhoud is belangrijk om de goede werking van de cv-ketel te waarborgen en zo worden eventuele problemen vroegtijdig opgemerkt. U maakt snel en eenvoudig een afspraak door ons contactformulier in te vullen, of klik op de knop hieronder voor onze contactgegevens.