fbpx

De gasketelwet, wat betekent dit voor mij als consument?

De gasketelwet is in het leven geroepen om het ongekwalificeerd sleutelen aan of plaatsen van een cv-ketel te stoppen. De wet moet het aantal koolmonoxidevergiftigingen drastisch verminderen en is afgelopen 1 oktober ingegaan, met een overgangsperiode van 1,5 jaar.

Wat houdt dit in de praktijk in? Dit betekent dat elke monteur die na 1 april 2022 nog een cv-ketel wil onderhouden of plaatsen, een examen af moet leggen om hiervoor een certificaat te behalen. Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is om te weten, is dat u als consument na 1 april 2022 ook een boete kunt krijgen als u iemand aan uw cv-ketel laat sleutelen die hiervoor niet gecertificeerd is. Kortom, een kennis die ook wel eens een ketel heeft opengemaakt uw cv-ketel laten nakijken mag dan niet meer – hoewel dat natuurlijk sowieso al af te raden was – en kan u buiten het gevaar dat daarachter schuilt mogelijk zelfs een fikse boete opleveren.

Voor bedrijven betekent dit dat er een aantal protocollen moeten worden gevolgd en zelfs de monteurs die de opleiding tot servicemonteur of servicetechnicus succesvol hebben afgerond, dit examen zullen moeten gaan afleggen. Dit gaat natuurlijk tijd en geld kosten, maar de veiligheid staat uiteraard voorop!

Wat betekent dit voor u als klant van Bodde Installatietechniek?
Het voordeel is dat u zelf geen actie hoeft te ondernemen. Wij volgen een aantal organisaties die het afleggen van de examens gaan faciliteren en zullen vanaf het voorjaar van 2021 hiervoor verdere stappen ondernemen. Verder voeren wij de werkzaamheden aan uw cv-installatie uit zoals u gewend bent; u ontvangt van ons bij een onderhoudsbeurt immers al een uitgebreid stookrapport en keuren een installatie pas goed als deze geheel veilig is.

Heeft u hier nog vragen over? Bel of mail ons dan gerust!